טיפול שיננית

תפקידה של השיננית הוא להבהיר למטופל את מצב החניכיים שלו ולתת דגשים להמשך היגיינת הפה ומוצרים נוספים בהם הוא צריך להשתמש על מנת לשמר או לשפר מצב קיים.

מדוע צריך ללכת אל שיננית?

95% אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מבעיית חניכיים כזו או אחרת. הסיבות לכך כוללות תחומי החיים רבים כמו: תורשה, תנאים סביבתיים ומתח נפשי. כמו כן הסיבה העיקרית להתפתחות מחלת חניכיים היא הזנחה מתמשכת של השיניים והפה.

סימפטומים

החניכיים הם הרקמה הרכה מעל השיניים והן אלה המכסות על עצמות הלסת התומכות את השיניים. דלקת ומחלת חניכיים נוצרים מרובד החיידקים החודרים דרך הרקמה אל העצם העוטפת את שורש השן והורסים אותה. פעילות חיידקית זאת מתבטאת בנפיחות, דימום בעת צחצוח או לעיסה, רגישות לחום וקור, נסיגת חניכיים ובצקות.

מטרת טיפולי שיננית

פעולות השיננית המוסמכת המתבצעות במרפאה:

  • הדרכה להגיינה אוראלית – החלק החשוב ביותר הוא צחצוח נכון והתאמת משחת השיניים לצורכי המטופל.
  • ניקוי אבנית – מבוצע תוך שימוש בציוד אולטרא סוני מתקדם או ציוד ידני.
  • פוליש לניקוי צביעה – ניקוי צביעת קפאין, ניקוטין, תה, יין אדום וכו'.
  • הקצעת שורשים –  ניקוי עמוק של כיסי החניכיים בהרדמה מקומית, במהלכו מסולקים משקעי אבנית תת חניכיים הספוגים ברעלנים חיידקיים.

מהלך הטיפול

אורך טיפול שגרתי אורך כחצי שעה ומתחיל בתחקיר קצר על הרגלי היגיינת הפה של המטופל. השיננית מסבירה כיצד לצחצח את השיניים בצורה נכונה ובאילו אביזרים נוספים כדאי להשתמש.

חשוב להדגיש כי שיננית מוסמכת תתאים את הטיפול למצב שיניו של המטופל. למשל, ישנם מטופלים הזקוקים למברשת שיניים רכה ואילו אחרים זקוקים לסיבים קשים יותר.
בהמשך הטיפול, תגרד השיננית את הפלאק מעל השיניים, בחריצים ובחיבור עם החניכיים. היא תעשה זאת מכל הצדדים ואף בחלל הפנימי של הפה, לשם קשה להגיע בעת הצחצוח היום יומי.
בסופו של הטיפול השיננית תבריק את השיניים עם חומר מיוחד המנקה כתמי צבע. טיפולים מיוחדים כמו החדרת פלואוריד לשיניים והקצעת שורשים יינתנו רק במקרה הצורך.

תדירות

לפחות פעם בחצי שנה כל אדם חייב לבקר אצל שיננית וזאת על מנת לשמור על החניכיים ורודות ובריאות ועל השיניים נקיות.

מטופלים בסיכון גבוהה יותר לפתח מחלת חניכיים נדרשים לקבוע טיפול אחת לשלושה חודשים וזאת על מנת למנוע היווצרות של מחלה ודלקת חניכיים שתדרוש טיפול רחב יותר.
מי בקבוצת סיכון גבוהה יותר לפתח מחלת חניכיים? מעשנים, מכורים לקפה או לתה ואנשים הנמצאים במצב רציף של לחץ נפשי.